Снимки Откриха туристическия сезон в най-стария български курорт.Първият високопоставен курортист през 19-ти

...
Снимки Откриха туристическия сезон в най-стария български курорт.Първият високопоставен курортист през 19-ти
Коментари Харесай

Откриха туристическия сезон в най-стария ни морски курорт

Снимки

Откриха туристическия сезон в най-стария български курорт.



Първият почитан летовник през 19-ти век след Освобождението на България от Османско иго е българският княз Александър I Батенберг. С идването на първите летовници през 1908 година, е поставено началото на курорта „ Св. Св. Константин и Елена ” и на морския туризъм в България. Това обясни министърът на туризма Илин Димитров, който откри летния туристически сезон на 2023-та в курорта „ Св. Св. Константин и Елена ” в деня на тяхното честване. Днес беше маркиран и 115-ят рожден ден на първия ни морски курорт. Там извират 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа, като най-топлият е с температура сред 40 и 60 градуса, пишат от Министерството на туризма, в известие за началото на летния сезон.



Не инцидентно тук е бил ситуиран и най-големият детски санаториум на Балканите, излекувал хиляди деца от съществени болести. Още в края на 19 век значителен принос за издигане престижа на курорта имат създателят на морелечението и калолечението в България професор Параскев Стоянов и доктор Александър Недялков – шеф на Държавния детски морски санаториум „ Царица Елеонора “ в курорта, напомни министър Димитров.



„ Гроздолечението, хубавото локално вино и морска храна, лечебните минерални води и началото на морския туризъм в България се преплитат в едно, навръх това място, и стават запазена марка на първия морски български курорт “, сподели министър Илин Димитров. И акцентира, че тук се лекуват и духа, и тялото.

С пожеланието за безоблачно, щастливо и сполучливо лято, министърът на туризма доктор Илин Димитров разгласи сезон ЛЯТО 2023 за открит. На откриването участваха министрите на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, на енергетиката Росен Христов, заместник-министърът на земеделието Георги Събев, заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева, народни представители и членове на Комисията по туризъм в Народно събрание, Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, регионалният шеф на Област Варна Марио Смърков, заместник-кметът на Варна Костадин Базитов, дипломати, написа nova.bg.

В началото на честването част от гостите участваха на света литургия и празничен водосвет в манастира " Св. Св. Константин и Елена ". Още през ХІV век на територията на курорта е живяло монашеско приятелство, а по-късно е основан едноименният манастир, дал името на местността. Там е и първата гроздолечебница, с която може да се каже, че се поставя началото на актуалния винен туризъм в региона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР